pátek, října 16, 2009

Distanční dostihy Most 9.-11.10.2009

Tak jsem se konečně po několika letech dostala opět blíž distančním dostihům. Díky Petrovi a Danče, kteří s Leknínem a Alexandrem vyrazili na poslední závody letošní sezony. Počasí sice moc nepřálo, ale i tak to bylo moc fajn. Krásná dvě druhá místa, jedno čtvrté a jedno desáté - paráda :)

Foto zde

úterý, října 13, 2009

Portugalsko stručně


  • vyplatí se přečíst průvodce a uvěřit, že znalost pár slovíček se fakt hodí
  • průvodce nelže, když tvrdí, že Portugalci jsou extrémně ochotní a milí
  • průvodce lže, když slibuje lodě místo přívozu (nebylo ani jedno)
  • lze se ztotožnit s konstatováním průvodce, že portugalská kuchyně je velmi chudá a jednotvárná
  • výborná káva velikosti picollo nám ani jednou neukápla na průvodce, možná tam uvízlo trošku toastíků
  • glorifikace staveb, které se průvodce nezřídka dopouští, je neopodstatněná
  • mystická místa místy zamlžená, což lze přičíst na vrub průvodcově subjektivní nevyhraněnosti, či naší vyhraněnosti
  • schopnosti průvodce v hledání skvělého a cenově přijatelného ubytování jsou výtečně, i když občas chybí okna :)
  • Leznarův objektivní průvodce po Rio Douro pravdivěji odhladl, že praví portští vinaři nejsou na turisti zvědaví
  • fenomén geocachingu žádný průvodce výslovně nezmiňuje, ale i v této oblasti průměrný kešer nezklamán nebude

Přiblblé poznámky nemění nic na tom, že Lonely planet je jednoznačně nejlepší průvdce, kterého naše pracky držely :)

Mrkněte na FOTKY - rozumných cca 200 kousků :)


No a mapka naší cesty, nepřehledná jen mírně :) Celkem najeto cca 2300 km, bouráno jen jednou, zaplaceno celkem 5 letenek na osobu :)




úterý, října 06, 2009

Bye, bye Portugal


Vstavani v kobce se ukazalo jako problem. Jesteze mame Dosika, ktery si mirne opozdene vzpomnel na Moniciny narozky. Pobal.ili jsme se, veci nechali na recepci a zakotvili na snidani v brazilske kavarne. S plnym briskem jsme si vyslapli na krasny vyhled na Porto.

Na cestu do rybarske vesnice, kterou slibovalo LP jsme pouzili klasickou tramvaj. Sice by se dala zamenit za metro, taky jezdi po zemi, kdyby nemela rok vyroby 1920. Cestou po pobrezi jsme minuli i muzeum tramvaji, ale vzhledem k tomu, ze jsme jiz v muzeu jeli, tak jsme si to tentokrat odpustili.

Odlov cache byl dobrodruzny hlavne kvuli mudlum, kteri nas zahllidli. Diky tomu jsme si naplanovali neplanovanou pauzu, kterou Monika prospala. Zmateni mudlu se nam povedlo diky mirnemu posunuti cache, tak ji snad nekdo jeste najde :)

nejvyssi cas vyrazit za tejemnstvim staciren portskeho. Vybrali jsme si Taylors, coz je jedna z nejstarsi a navic porad rodinnych paliren. Je hezky schovana, ale navsteva stoji za to - je skutecne malebna. Hezky jsme se picli, kombinaci horka, hladu a hlavne skveleho portskeho. Skvely vyklad v perfektni anglictine jsme si vylozili vylozili mirne odlisne, ale to nam zas tolik nevadilo :)

Vecerni cekani na letadlo nam krasne uteklo, mozna i diky posledni veceri (nikoli Pane :). Takze ted uz snad jen dobrou noc, deti. Dobrou noc, strycku Fido!

Made in Spain

prilet do Gerony/Girony/Barcelony nas zastihl pod mirnou dekou, ktere urcite pomohlo i velmi otravne pretahovani batohu. Pridalo si i slozitejsi shaneni (predrazeneho) ubytovani.

Nakonec to dopadlo, my si oddechli a naladili se na vlnu pohody :) Rozhodli jsme se venovat shoppingu, ale vetsinu dne jsme shopy spis hledali. Nakonec vse dobre dopadlo, my dobre nakoupili, dobre se najedli a dobre se vyfotili u katedrali.

Druhy den uz jen letiste. Dalsi letiste. Traffic. Brno.

Bye bye!