úterý, srpna 08, 2006

Hukvaldy 1.-8.8.2006

Po Polsku, jež se bohužel na náš blog díky ještě analogovému foťáku jen těžko dostane, a Florencii, kterou už rok máme na CD, je tu naše třetí dovolená. Rozhodli jsme se pro Beskydy, Pepa tu prožil část mládí a mě sem ještě nic nezaválo. Ubytovali jsme se v Hukvaldech (rozhodně ne kvůli Janáčkovi, to nám v naší prostotě vůbec nedošlo) v penzionku se sympatickým číšníkem a zmatenou číšnicí. Po vlně brněnských třícítek nás překvapilo příjemných pětadvacet stupňů.

První den jsme se vypravili do Ostravy(z velkoměsta do velkoměsta), na radu Toulavé kamery se zajeli podívat do dolu Michal, vystoupali jsme na radniční věž a prohlédli si Stodolní. Bylo vedro k zalknutí.

Na čtvrtek jsme si naplánovali tůru na Radhošť, neb nám věštili na další dny déšť. Samozřejmě jsme to nejeli lanovkou na Pustevny, jako každý jiný normální člověk, ale dojeli jsme autem do Frenštátu a dál šli pěšky přes Malý Javorník. Na ten to ještě šlo, vyšlapali jsme nějakých 600m, abychom je vzápětí slezli dolů a na Radhošť šli z 0m. Těsně před vrcholem mi ruply nervy a byla jsem protivná jako stará čarodejnice (viz foto), jako na každém výstupu... Mimochodem...asi třikrát nás předběhli dva Slováci, kteří šli z Pece neznámo kam, na cestě tehdy byli 14 dní...
Zmokli jsme po cestě domů(V Česku se lanovky pouští přesně podle plánu - zde po hodině-i když lije jako z konve a lidi by potřebovali dolů).

V pátek počasí nebylo nic moc, tak jsem se jeli podívat do Havířova, město tuhého socialismu, tak trochu na nás dýchla beznaděj..možná to bylo tím deštěm...Potkali jsem Kondora a málem kvůli němu minuli krásnou Kotulovu dřevěnku.
Ještě před tím jsme ale byli v Kopřivnici, muzeum Tatra, jinak nás nic nenalákalo..ale bylo tam myslím ještě muzeum fojtství.

Na sobotu jsme jeli do rožnovského skanzenu, mají to tam moc pěkné a dělají skvělé bramboráky s uzeným a se zelím, ale na náš vkus je tam trochu moc lidí a moc komerčních záležitostí, z Kotulovy dřevěnky jsme si odnesli víc.

V neděli jsme zavítali na Čeladnou, podívali jsme se na Meší chalupu, poseděli, zavzpomínali a dobře poobědvali. Byla jsem nadšená krásnou přírodou a atmosférou a klidem a a a a a...
Po obědě jsme dojeli k ZOT Petr Bezruč a dali se na druhý výšlap, na Lysou, asi 5x jsme zmokli, co by člověk chtěl od nejdeštivějšího místa v republice, navíc když zrovna prší i všude jinde, já dostala další hysterický záchvat, ale jinak moc pěkné.

V pondělí jsme se dali jen na rozlučkovou courku po Hukvaldech, na první pokus nás zahnal domů déšť, na druhý jsme to již zvládli a došli na skvělá pečená žebra do Kozlovic, po silnici jsme došli dom, dali si jedno hukvaldské kvasnicové, o kterém jsem se zapomněla zmínit (je moc dobré) a šli dom.

A dneska, v úterý jsme se vrátili do Brna, těšíme se....ach jo.

No a ještě FOTOgalerie

Žádné komentáře: