sobota, září 19, 2009

Porto, Oporto a ti dalsi Sandemani


Uz jsme se bali, ze se nevyplni prislovi 'Kam cert nemuze, nastrci Cecha'. Hned u snidane, kdyz probirame plany, uslysime 'Dobry den'. Nastesti jsme tradicne nekomunikativni, takze se dozvime jen, ze starsi pan s pani taky cestuji a taky chteli letet se SkyEurope, jen o tyden driv. Nabirame smer I, tradicne vyborne schovane, kde nachazime vybornou pani. Vybaveni plankem trasy, ujisteni, ze zacatek neni zajimavy a zapsani do statistiky na novy radek jako Czeck rep. (kde je pan s pani, kteri nam I doporucili ?), vyrazime.

Zacatek trasy pripomina spise odpocivadlo u vychodonemecke dalnice, ale postupne se propracujeme i k trusu bylozravcu na vysohorskych pastvinach. Cestou narazime na lesni pozar, ktery hasi vrtulnik vodou z nedaleke prehrady. Porad se snazime chytit okamzik vypusteni vody, ale nic. Cesta zpet pres vyhlidku s pramenem a dlasi exkrementy. Navrat v drobnem desti, se kterym na nas pada i unava.

Aktivujeme posledni sili a vyrazime na prehradu, kde se na jare a podzim objevuje Mesto duchu, zatopena vesnice. Po kratsim bloudeni dorazime na misto, sily na dalsi turu nezbyvaji. Na veceri volime mistni pension. kde nam jako predkrm nachystaji plody more. Ja se poustim do hrdinskeho cinu a snim skoro celou plzomusli. Chutna to asi jako smradlava cuketa. Nicmene jsme bohate odmeneni vykonem kuchare - urcite nejlepsi jidlo v celem Portugalsku. Bravo!

Tak jeste to zapit portskym, vyloudit nazev zpevacky a honem na kute!

Oooooo to Porto

Rano balime a vyrazime do posledni destinace nasi cesty. Po valesne porade behem cesty se rozhodneme hned vratit auto a cestovat sockou. Na letisti nas ceka mile prekvapeni, vrati nam vice penez z depositu. Portugalskym metrem (mimochodem prakticky nevede pod zemi) se dopravime az k hotelu, kde nam nakonec nabidnou pokoj za prijatelnou cenu - jen je bez oken.

Neda se to rict o moc mestech, ale Porto si nas doslova ziskalo. Je to zvlastni kombinace velkomesta, smesice architektury, zajimave historie s nadechem kolonialna a ......bordelu. Dokonce se da i v samem centru odbocit tak, ze si clovek uplne neni jisty, ze dojde.

My jsme ale dosli, dokonce pri tom odlovili par cachi, svezli se zubatkou a popili portske na dobrou. No a hura do kobky!

2 komentáře:

Pepa řekl(a)...

jeste jedna mala poznamka k tripu po horach. Vite,kde se pasou portugalske kravy? U krajnice:) normalne na tenkem prouzku travy vedle horskych serpentin. A pak tam lehnou a prezvykuji:) monika

Anonymní řekl(a)...

... z tohoto příspěvku jsem dostala dojem, že celé okolí Porta je pěkně zatrusené, fakt vám v hotelu nabídli pokoj bez oken?! to byla asi příprava na návrat do našeho politického temna :-D, hurá!!! jsme ve finále Davis Cupu ... víte to? už se na vás těšíme a doufáme, že závěr vaší cesty proběhne bez větších problému .... všímáte si, že píšu "bez větších problémů" a né "bez problémů" ;-)