pondělí, září 14, 2009

Vubec nejvic portugalske Portugalsko


To byl zase vecirek! Hlavy tresti, zaludky na vode, chuze krajne nejista. louceni s Francescem s usnevem a rychle na stabilizacni snidani. Ja mam tradicne horsi rano, Monika se smeje, ale role se kolem poledne prohodi.

Vyrazime ulovit cache a smer Monsanto, ktere bylo v roce 38 zvoleno nejvice portugalskou vesnici. Nutno souhlasit s LP, ze to je spise nejvice hobiti vesnice. Domy maji steny z kamenu, malinkate dvere a nahore truni tajemny hrad. Po rychlem obedu se presouvame krajinou znicenou obrovskym pozarem do dalsiho z hranicnich hradu ve vesnicce Sortelho. Hrad je mnohem zachovalejsi, uvnitr je dokonce hezka vesnicka. Vsude okolo spoust z pozaru. Ja lovim cache, Monika heka v aute :)

Navecer vjizdime do hor a pres nejvyssi horu Portugalska Torre dojizdime do nejvyse polozene vesnice Sebugeiro, kde ihned najdeme pekne ubytovani. Slibovany ruch nikde, vsude jen kozi syr, kozene bundy a prodej psu. Nakonec nachazime otevrenou restauraci, ale personal umi pouze portugalsky. S pomoci LP vybirame jidlo bez mlzu, chobotnic a snad i psu.

Uplne mrtvi usiname pred liskami.

Po siti vyborne znnacenych cest

V rezervaci pruvodce slibuje mnozstvi tras s vybornym znacenim. Jako hlavni zakladnu nam navrhuje mestecko Manteigas s turistickou kancelari. Asi protoze je nedele, maji zavreno. Po delsim bloudeni to vzdame a na vodopad Paco de Inferno jedeme autem s tim, ze zkusime vyrazit na Torre. Tady nas ceka opet zavrene I, priserna nakupni pasaz a zmoknuti (prvni). I se nahle otevira a nabizi nam pruvodce z roku 92 nebo tour kolem jezera za 5eur (mapku). co uz... Po ceste dolu prichazi neskutecne krupobiti, auta v prikope, promrzli cyklisti a tak.

Po perfektne znacene ceste (v tomto provodci) dorazime na konec jezera, kde cesta konci a zacina kamzici stezka oznacena jen kameny. Do toho se kolem zase honi bourka a prsi... Muj plan na romantickou chvilku u jezera prehlasovan.

Vracime se zmrzli a hladovi. Jediny anglicky mluvici podnik nas vypudi, oteviraji az v 7 :( teleci k veceri je bud s houbami nebo mlzi. Hlavneze je to dobry...

2 komentáře:

Pepa řekl(a)...

kdyz ja pokud jsem nejvyssim bodem okoli, tak se tak nejak bojim bourek..:)m

Anonymní řekl(a)...

... nemůže Vám stále svítit sluníčko, tady je dnes taky pěkně hnusně a ještě musíme pracovat :-(
J&M