sobota, září 12, 2009

Smrt navigatora


Cesta na nejjiznejsi bod nasi cesty vedla opet pres Lisabon - pujcovnu jsme tentokrat radeji vynechali. Po udalostech vcerejsiho dne prevzala oteze navigatora Moncule, coz vedlo k tradicni hadce po bloudeni pri prvni mozne prilezitosti. Tak jsme se tradicne vyliskali a nakonec jsme prejeli kyzeny Ponte Vasco de Gama, nejdelsi most v Evrope. Vskutku uchvatne dilo.

Dlouha cesta rychle utikala, takze kolem 2 jsme si davali toastik v Mertole, ktera ma pekny hrad a lezi na line rece. Ta ale nebyla nasim hlavnim cilem. Kdyz do pruvodce napisi o 'meste duchu kolem opustenych dolu', je zaruceno, ze si dame navic 400 km uplne mimo nasi puvodni cestu. Mina de Sao Domingos kdysi patrily zle britske tezebni spolecnosti, ktera diky chudym portugalskym hornikum nekrestansky vydelavala na tezbe medi. Jelikoz se doly uzavrely jeste pred vznikem EU, mohli jsme videt lom zatopeny neuveritelne temnou vodou. Radeji nedomyslet, co by se stalo, kdby do ni neco / nekdo spadlo.

Pri prohlidce rozpadlych dulnich budov doslo ke katastrofe srovnatelne s nazorem ekologa na zpusob rekultivace terchto dolu. Nas verny druh, pritel, pruvodce, navigator, komunikator a vubec hlava Nokia n97 vypovedelsluzbu. Veskere pokusy o oziveni byly marne. Zmizela navigace, zmizel geocaching, zmizel pristup na blog. Po teto dalsi katastrofe jsme propadli trudomyslnosti a zacali uvazovat o navratu domu.

Behem ztichle cesty bez cile prisla spasna myslenka. Vyzkouset v aute jinou zasuvku. A ejhle! Focus v zapalovaci nenabiji, ale vybiji. Slunce opet zacalo svitit! Cesta opet ziskala cil! Pres nejvetsi evropskou prehradu jsme dorazili do vesbicky Marvao, ktera si truni nad krajinou jako bily klenot. Po kratkem hledani jsme objevili doporucene ubytovani. Portugalec Francesco sice umel spoustu jazyku, ale anglictina ani cestina mezi ne nepatrily. Nicmene stejne jako s vetsinou Portugalcu se s nim dalo domluvit vyborne. Lepe nez s mnohymi Cechy. Krasny levny pokoj s uzasnym vyhledem. Bomba!

To the origins

po tradicni snidani jsme vyrazili do I pro letacek o tour mezi Menhiry. Pani vubec nevedela, ale nakonec nas vybavila na okruh prirodou kolem Galegos. Chvilku na trvalo vesnici najit a dalsi delsi chvilku na trvalo najit cestu. Je zvlastni, kdyz okruh vede v kazdem smeru jinak, ale to asi patri k Portugalcum. Cesta byla krasna, vubec nikoho jsme na ni nepotkali a malem jsme se upekli.

Cestou zpet jsem trval na tom, ze musime videt aspon jeden davny megalit - menhir. Bloudeni krajinou plnou kamenu,nastesti uz autem, bylo bez vysledku. Pro jsme zajeli do vesnice Castelo de Vide, kde nas v I vybavili GPS souradnicemi. Ani tak nebylo snadne 'megalit' objevit. No takova hromadka kameni uprostred pole :)

Po ceste jsme chytli par cachek a valili hladovi na veceri. Pres asi 10 policajtu, kteri umeli jen portugalsky a nekolik zatarasu jsme projeli az k Francescovi. Vyborna vecere, flaska vina a par panaku nas uplne rozloozilo. Jeste v 1 jsme bloudili mesteckem a popijeli kavu, kterou v ramci slavnosti davali zdarma. Do postele jsme dorazili notne podrouseni :)

4 komentáře:

Pepa řekl(a)...

no když já s Majkou ne a ne najít společnou řeč. Zásadně,když ji vezmu do ruky,ztratí signál nebo něco podobného:)

Anonymní řekl(a)...

...vidíme, že vaše cestování stále neposbývá grády :-), doufám, že svou cestu řádně dokumentujete (myslím fotíte)a vše nám ještě jednou převyprávíte a doplníte obrázky ... už se těšíme na další pokračování vašeho cestopisu :-D
M&J

Anonymní řekl(a)...

Ahojky, zdravíme :-), touhle dobou, přesně před 22 lety, mi nebylo moc dobře, cítila jsem, že na mě leze chřipka, měla jsem zvýšenou teplotu a byla jsem pěkně zpruzená :-(. Druhý den ráno, v PONDĚLÍ, jsem zjistila, že na mě neleze chřipka, ale že Monika chce (leze :-D) ven. Podařilo se jí to v PONDĚLÍ, v 15.00 hod. VŠECHNO NEJLEPŠÍ!!!
M&J

Pepa řekl(a)...

jeee,moc dekuju. Sice jsem si to precetla az dneska,ale potesilo me to uplne stejne:) mimochodem mi dneska dodatecne prali 2 lidi v rozmezi 5 minut,to je asi znameni:) monika